« Zorgmedewerkster ontslagen wegens te scherpe kritiek vaccinatiebeleid»

Gepubliceerd op 01-12-2022

De Gelderse zorginstelling De Waalboog mag een werknemer ontslaan, omdat zij zich op social media 'emotioneel, veroordelend en beledigend' uitliet over de coronamaatregelen van de overheid en haar werkgever. Volgens de vrouw vallen haar uitingen onder het recht op vrije meningsuiting.

Waarschuwing

In een daarop volgend gesprek liet een leidinggevende de vrouw weten dat de zorginstelling het nationale overheidsbeleid zou volgen. Ook werd zij 'dringend verzocht' te stoppen met haar coronaberichten op Linkedin. Dat wilde de vrouw echter niet toezeggen.

Eind december stuurde de zorgmedewerkster opnieuw een brief aan het coronateam, waarop een mailwisseling volgde. Daarin werd de vrouw er onder meer voor gewaarschuwd dat haar Linkedin-berichten tot ontslag konden leiden, omdat deze haaks stonden op het beleid van de zorginstelling.

Vrije meningsuiting

De vrouw trok zich daar weinig van aan. Volgens haar mocht de werkgever zich niet bemoeien met haar uitingen op Linkedin, omdat het een persoonlijk account betrof en zij daarin geen verband legde met haar werkgever. Haar berichten zouden vallen onder het recht op vrije meningsuiting.

Wel voegde zij bij nieuwe kritische coronaberichten toe, dat haar werkgever het daarmee mogelijk oneens was.
Daarmee nam de zorginstelling geen genoegen. Begin januari volgde opnieuw een gesprek, waarbij wederom geen overeenstemming werd bereikt. De zorginstelling deed vervolgens een vertrekvoorstel, waarop de vrouw weigerde in te gaan.

Schorsing

Eind januari schorste De Waalboog de medewerkster en startte een laatste bemiddelingspoging. Nadat die was mislukt, stapte de werkgever in april naar de rechter om haar arbeidsovereenkomst te laten ontbinden.
Volgens de zorginstelling zou de werkneemster verwijtbaar hebben gehandeld door zich op een professioneel netwerk als Linkedin in 'scherpe en cynische bewoordingen' uit te laten over de visie en het beleid van haar werkgever.

Daarbij wees de organisatie erop dat tijdens de plaatsing van de omstreden berichten op het account zichtbaar was dat de vrouw voor De Waalboog werkte. Met 1800 volgers, waaronder zo'n 50 collega's, zou het account een groot bereik kunnen hebben.

Jodenvervolging

Volgens de vrouw handelde haar werkgever juist verwijtbaar, door inbreuk te maken op haar recht op vrije meningsuiting.

Lees ook:

:'Werkgevers moeten vaccinatiebewijs kunnen controleren'
Ook tijdens de schorsing bleef de vrouw hardnekkig doorgaan met het plaatsten van berichten over het coronabeleid. Zo postte zij rond 5 mei een bericht met een verwijzing naar een filmpje, waarin de corona-checkapp werd vergeleken met de jodenvervolging in de tweede wereldoorlog.

Weer aan de slag

Vooruitlopend op de uiteindelijk uitspraak van de kantonrechter spande de zorgmedewerkster bovendien een kort geding aan, om weer aan de slag te mogen.

Aanvankelijk met succes, want eind mei oordeelde de kantonrechter dat de zorginstelling de vrouw voorlopig weer op de werkvloer moest toelaten. Wel had zij moeten beloven te scherp getoonzette berichten aan te passen of te verwijderen. Begin juni ging zij daadwerkelijk weer aan het werk.
Toch baan kwijt
Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak van de kantonrechter van de rechtbank Gelderland in Arnhem blijkt dat de vrouw haar baan uiteindelijk toch kwijtraakt.

De kantonrechter erkent dat de zorgmedewerkster recht heeft op vrije meningsuiting, maar geeft daarbij ook aan dat dat recht niet onbegrensd is. De kantonrechter maakt daarbij onderscheid tussen twee soorten berichten, die de vrouw plaatste.
De algemene waarschuwingen tegen de gevaren van het vaccineren vallen volgens de kantonrechter onder de vrijheid van meningsuiting, en had de zorginstelling moeten dulden.

Grens overschreden

Dat geldt niet voor de berichten die zijn gericht zijn tegen mensen die meewerken aan het vaccinatiebeleid. Volgens de kantonrechter zijn die posts - waarin vaccineren als genocide wordt bestempeld en de uitvoerders ervan als oorlogsmisdadigers - 'emotioneel, veroordelend en beledigend'.

Omdat de zorgmedewerkster daarmee een grens overschreed, mag de werkgever haar toch op straat zetten. De Waalboog moet de vrouw wel een transitievergoeding van 4800 euro betalen. Op de door haar geëiste extra ontslagvergoeding van ruim 83.000 euro heeft zij geen recht.

"De uitspraak is helder en daar handelen we naar", aldus een woordvoerder van De Waalboog, die verder zegt dat de zorginstelling 'de hele situatie betreurt'. De advocaat van de zorgmedewerker kon vandaag nog geen toelichting op de zaak en de uitspraak geven.

Bron: RTL Nieuws